Laith gick från sommarjobb till fastanställning på Sävsjö Folktandvård

Laith gick från sommarjobb till fastanställning på Sävsjö Folktandvård

Tandläkarstudent Laith Ali har sommarjobbat på Råslätt Folktandvård
Foto: Julia Lindster

Laith Ali studerade vid Tandläkarprogrammet vid Göteborgs Universitet. Under sommaren 2017 arbetade han på Råslätt Folktandvård i Jönköping och knöt viktiga kontakter för framtiden. Nu arbetar han som tandläkare på Sävsjö Folktandvård.

Varför jag valde yrket

Jag har själv som patient under flera år haft en väldigt bra kontakt med tandvården. Speciellt en tandläkare jag träffade beskrev och förklarade mycket för mig om munhälsan, så pass engagerat att jag blev intresserad av tandläkaryrket. 

I min släkt är vi många som har valt att utbilda sig till tandläkare. Jag valde att studera till yrket för att jag vet hur viktigt det är med en god tandvård. Den orala hälsan intresserar mig och jag tycker framförallt att det är väldigt spännande.

Knep som gör stor skillnad 

Under mina veckor på Råslätt Folktandvård sommarjobbade jag som tandsköterska. Det är först under termin 9 av utbildningen som vi studenter får möjlighet att arbeta som tandläkare på en tillfällig legitimation.  

Tiden på kliniken var otroligt givande och jag fick förtroendet att inte bara se och lära, utan också göra mycket. Jag kommer aldrig att glömma att detta var sommaren då jag gjorde min första fyllning. Det är ovärderligt att se patienterna nöjda och tacksamma över det arbete man gör.

Från medarbetarna på Råslätt Folktandvård fick jag med mig olika knep, ibland kan det kännas som att dessa små knep kan göra en stor skillnad för hur smidigt behandlingen utförs. Många av knepen tar jag med mig till utbildningen, men också i resten av min karriär.

Om arbetsplatsen

Jag trivdes jättebra under min sommar på Råslätt Folktandvård. På kliniken finns en positiv kultur, stark sammanhållning och ett gott arbetsklimat. Skratt hörs ofta från både personalrum och arbetsrum.

På kliniken arbetar 21 medarbetare i blandade åldrar och med olika erfarenhet, vilket skapar en givande och lärorik miljö.

Patientstocken består av 3 000 vuxenpatienter och 2 800 barnpatienter. Råslätt är ett mångkulturellt område. På kliniken möter man patienter med koppling till olika delar av världen och jag fick se mycket blandade fall, vilket gör arbetet väldigt spännande och intressant.

Våga ta ett större ansvar

Framförallt fick jag en bra handledning under min sommar, den kommer vara väldigt utvecklande för mig i mina fortsatta studier och kommande arbetsliv. Beröm och peppande kommentarer från mina medarbetare höjde mitt självförtroende och fick mig att våga ta ett större ansvar.

Ibland när det var mycket att göra på kliniken fick jag ta in akutpatienter. I väntan på att ordinarie tandläkaren skulle komma in så undersökte jag patienten och frågade om hans eller hennes besvär.

När tandläkaren sedan kom in i behandlingsrummet hade jag redan ställt alla nödvändiga frågor för att få ut informationen som behövs för att ställa rätt diagnos. Jag kunde också tänka ut en lämplig terapi. Detta blev som små självtest inom diagnostik, vilket var väldigt kul och utvecklande.

Därför ville jag jobba vidare i Region Jönköpings län och Folktandvården 

Som student fick jag lära mig hur och varför man utför olika behandlingar som tandläkare men inte hur det är att faktiskt vara en tandläkare. Men under sommarjobben i Region Jönköpings län fick jag en god inblick i hur en tandläkares vardag ser ut.

Väl förberedd inför yrkeslivet

Jag fick känna på den riktiga arbetsmiljön och fick möjlighet att knyta viktiga kontakter för framtiden.

När jag sedan själv började arbeta på klinik var jag väl förberedd på hur arbetslivet som tandläkare skulle se ut. Jag fick även möjlighet att jobba med människor som följt min utveckling sedan studietiden vilket har skapat relationer som jag uppskattar.

"God handledning stärkte mig"

Jag valde att börja jobba i Region Jönköpings län och Folktandvården då jag erbjöds en regelbunden och väl genomförd handledning, vilket jag nu kan säga har stärkt min yrkesidentitet.

En bra handledning och stöd från kollegor skapar en större säkerhet hos mig som behandlare.

Genom att ha personer man kan vända sig till vid funderingar får man tillfälle att samtala och reflektera över svåra situationer som uppstår i arbetet. Det ger mig redskap för att knyta ihop teori och praktik.

Detta bidrar till att jag växer både yrkesmässigt men även personligt.

Här kan du läsa mer om klinikerna:

Jobba på Råslätt Folktandvård

Jobba på Sävsjö Folktandvård

Råd eller tips till tandläkarstudenter som söker sommarjobb eller praktik

Jag rekommenderar alla tandläkarstudenter att ta tillfället att jobba under sommaren. På klinik får man lära sig och se mycket som man aldrig får göra under utbildningen. Ett sommarjobb är en möjlighet att testa på vad arbetet innebär, men också en tid att knyta nya kontakter för framtiden.

Jag trivdes otroligt bra under mina veckor på Råslätt. Folktandvården, Regionen Jönköpings län är bland oss studenter känt för sin duktiga handledning. Att medarbetare tar sig tid till att introducera mig i arbetet värdesätter jag högt.

Jag tog kontakt med personal som representerade Folktandvården, Region Jönköpings län på en mässa. Efter kontakten blev jag kallad till intervju, sedan fick jag sommarjobbet. Mitt tips är att ta vara på mässorna och eventen som anordnas och inte vara rädd för att fråga om det är något man undrar över.

Hur går man vidare om man vill sommarjobba som tandläkare inom Folktandvården, Region Jönköpings län?

Om du är intresserad av att sommarjobba inom Folktandvården, Region Jönköpings län är du välkommen söka något av våra ledig, utannonsera sommarjobb under november till februari. Du kan också kontakta någon av våra kontaktpersoner inom rekrytering.

Lediga jobb inom Folktandvården

Hur går man vidare om man vill utbilda sig till tandläkare?

Utbildningar för att bli tandläkare finns i hela på fyra orter i Sverige; Umeå, Stockholm, Göteborg och Malmö. På en av Skolverkets webbplatser hittar du mer information om utbildningarna.

Tandläkarutbildning, utbildningsinfo.se(Extern länk)