Möt Folktandvårdens medarbetare

Johan jobbar som controller på Folktandvårdens ledningsstab i Jönköping

Johan Persson jobbar som controller på Folktandvårdens ledningsstab i Jönköping
Foto: Julia Lindster

Jag heter Johan Persson och arbetar som controller. I mitt yrke får jag träffa många människor och det uppskattar jag väldigt mycket. Att göra klinikbesök är en viktig del i arbete med budget, uppföljning och analys.

Varför jag valde yrket

Jag är född och uppväxt i Stockholm men flyttade till Jönköping år 2000 då jag började läsa det Internationella ekonomiprogrammet på Jönköping University. I augusti har jag arbetat på Folktandvårdens ledningsstab som controller i ett år och det har varit ett spännande och lärorikt år. Innan det arbetade jag på kultur- och fritidsförvaltningen i Nässjö kommun som förvaltningsekonom under åtta år. Där trivdes jag väldigt bra men kände att jag behövde nya utmaningar.

En verksamhet med spännande utmaningar

Det finns vissa likheter mellan att arbeta i kommunen och regionen vilket gjorde det lite lättare att komma in i arbetet, men det var ju en helt ny verksamhet att lära sig samt nya system så visst har det funnits utmaningar. Som tur är, är det ”högt i tak” på ekonomisektionen och som ny kan man fråga om både ekonomi och verksamhetsfrågor och det gäller hela staben. 

Om arbetsplatsen

Ekonomisektionen är en del av Folktandvårdens ledningsstab som sitter på våning elva på Rosenlunds vårdcentrum. I dagsläget består ekonomisektionen av sju personer. Det finns ett redovisningsteam på fyra personer med Åsa som är ansvarig för redovisningen, Belkisa och Susanne som arbetar som ekonomiassistenter samt Jenny som är ekonom. Sedan har vi två controllers; Micael och jag samt ekonomichef Jonny.

Gruppen har en bra blandning på flera sätt och vis. Här finns medarbetare som har jobbat fler år i Folktandvården och också de som gör sina första år. Några har sin bakgrund på den privata marknaden och andra har arbetat i offentlig sektor. Det är också en bra fördelning mellan kvinnor och män. Det ser jag som en styrka.

Budget, uppföljning och analys

Det som gör det lite speciellt att arbeta som controller inom Folktandvården är att det dels finns en ram med pengar som är beslutad av politiker att förhålla sig till samtidigt som en stor del av verksamheten ska bära sig självt av patientintäkter. Det är främst kostnader för specialisttandvård, barntandvård och forskning som ska täckas av den skattefinansierade ramen. Allmäntandvården däremot ska bära sig självt med hjälp av patientintäkter.

Arbetet som controller handlar mycket om budget, uppföljning och analys och det arbetet sker i nära samarbete med verksamhetschefer och klinikledning.

Ansvar för olika verksamhetsområden

I dagsläget finns det 26 allmäntandvårdskliniker i Folktandvården, Region Jönköpings län och de är fördelade på tre geografiska områden, Norr, Öster och Söder, med en verksamhetschef per område. Utöver allmäntandvårdsklinikerna finns det elva specialistkliniker där Agnetha är verksamhetschef. Controllerarbetet för de sammanlagt 37 klinikerna är fördelat på min kollega Micael som ansvarar för Norr och Öster samt mig själv som arbetar med Söder och våra specialistavdelningar. 

Råd eller tips till andra

Något jag uppskattar med mitt arbete är att man träffar många människor. En viktig del i arbetet som controller är att åka ut och träffa klinikledningarna vid olika tillfällen under året. Dels under budgetprocessen där vi tillsammans ska sätta en budget för kommande år samt löpande under året för att gå igenom och följa upp resultatet jämfört med den budget vi satt.

Som controller får vi även mycket ekonomiska frågor från klinikledningarna på telefon och mail och då gäller det att vara serviceinriktad och ge snabb och bra respons.

Hur går man vidare om man vill jobba som controller inom Folktandvården, Region Jönköpings län?

Du är välkommen att söka något av våra lediga, utannonserade jobb. Om det inte finns något ledigt jobb som passar dig just nu är du välkommen att höra av dig till någon av våra kontaktpersoner inom rekrytering.

Lediga jobb inom Folktandvården

Hur går man vidare om man vill utbilda sig till controller?

Det finns flera vägar till att bli controller och utbildningarna finns på flera orter i Sverige. På en av Skolverkets webbplatser hittar du mer information om ekonomiutbildningar.

Controller, utbildningsinfo.se (öppnas i nytt fönster)(Extern länk)