Två klinikchefer i Folktandvården nominerade till "Årets unga ledande kvinna"

Två kvinnor i halvprofil som tittar in i kameran.
Mirna Krsek och Johanna Rydin är klinikchefer i Folktandvården och nominerade till "Årets unga ledande kvinna". Foto: Day Fotografi

Finns årets unga ledande kvinna i Jönköpings län i Folktandvården? Kanske! Av 21 nominerade har Folktandvården i Region Jönköpings län två klinikchefer som tävlar om den prestigefyllda utnämningen.

– Det är fantastiskt roligt att få cred för det arbete man lagt ner och gjort. Jag blir oerhört smickrad, säger Mirna Krsek.

– Jag kan inte annat än hålla med – jag blev väldigt överraskad och det känns fint att få uppmärksamhet för sitt ledarskap, berättar Johanna Rydin.

Till vardags är de klinikchefer på Rosenlund Folktandvård respektive Värnamo Folktandvård.

Satsningen och projektet "Årets unga ledande kvinna" har funnits sedan 2015 på initiativ av Jönköpings Fältrittklubb. I dag ägs projektet av Science Park, Handelskammaren Jönköpings län och Region Jönköpings län. Priset riktar sig mot kvinnor som är 35 år eller yngre i en ledande position i näringslivet, offentlig sektor och ideell verksamhet i Jönköpings län. Av nominerade har nu 21 ledare gått vidare till finalen. Vinnaren utses 2 mars.

Närmat sig ledarrollen stegvis

Johanna har arbetat som klinikchef i Värnamo i tre år, Mirna i snart ett och ett halvt års tid vid kliniken på Rosenlund. Båda är tandläkare i grunden och har närmat sig ledarrollen stegvis.

– Jag har alltid varit intresserad av den typen av befattning. Både min mamma och min mormor har haft chefsroller inom vården, de har varit en stark influens i mitt liv såklart. Och när jag sedan fick möjlighet att gå en ledarskapsutveckling klickade det för mig, säger Johanna Rydin.

– Mitt mål var kanske inte initialt en chefsroll utan snarare att jag ville bli specialist, berättar Mirna Krsek och fortsätter:

– Men jag fastnade för handledarrollen och min klinikchef uppmuntrade mig att söka de kurser som finns i regionen för att bli en ledare. Det finns många alternativ – LIF, framtida chefskap och så vidare.

Hur ser ni på ledarskap? Vad är er filosofi?

– Jag strävar efter att mina medarbetare ska uppleva arbetsplatsen som en familj. Jag vill vara mån om att alla ska ha det bra samtidigt som jag gillar att felsöka och vara innovativ. Att få rätsida på ett problem ger mig väldigt mycket tillbaka. Jag tycker inte om att bara konstatera att "ja, så kan det vara" – allt beror på något, säger Mirna och fortsätter:

– Har medarbetarna det bra så gör de också ett bra jobb, då får man mycket "gratis". Det kanske låter självklart men vägen dit kan vara tuff. Vi har varit en klinik som haft lång kö med många patienter men tillsammans så har vi på arbetsplatsen lyckats vända det resultatet.

"Låt medarbetaren trivas och utvecklas"

Johanna Rydin håller med om resonemanget och tillägger:

– Lyhördhet är viktigt. Jag försöker vara noga med att låta mina medarbetare göra det de känner att de trivs och utvecklas i. Klappar någons hjärta lite extra för exempelvis barntandvård eller lustgastbehandlingar så vill jag gärna tillgodose det behovet.

Samtidigt tror båda att en framgångsfaktor till deras respektive ledarskap är att de också själva arbetar med patienter.

– Det vi ber dem göra i sitt dagliga arbete gör vi ju själva också – då snappar man upp både det som går bra eller dåligt. Jag tror också att det gör en själv till en mer närvarande chef och ledare som ens medarbetare känner att de kan gå till när det behövs, säger Johanna Rydin.

Har ni några tips för den som gärna ser sig i en ledarroll i Folktandvården i framtiden?

– Det satsas på ledarskap i Folktandvården, det känner vi båda två, och det finns en stark uppmuntran att prova de kurser som och utbildningar som regionen erbjuder. Prata med din klinikchef och se om det kan vara något för dig, säger de båda.

Fakta, nomineringarna:

Mirna Krsek, Klinikchef och tandläkare, Rosenlund Folktandvård 

Född: 1990 

”Genom effektiva lösningar har Mirna på kort tid uppnått imponerande resultat i sin roll som klinikchef. Med stort engagemang och inspirerade ledarskap är hon en uppskattad ledare som ser den enskilda individen. Hon har gjort ett stort förändringsarbete som bidragit till ökad trivsel hos medarbetarna och som dessutom effektiviserat verksamheten. Mirna är en värdefull lagspelare, inte bara på den egna kliniken utan även i Regionens chefsgrupp.” 

 

Johanna Rydin, Klinikchef och tandläkare, Värnamo Folktandvård 

Född: 1987 

”På bara ett par år har Johanna i rollen som klinikchef på Värnamo Folktandvård lyckats uppnå fantastiska resultat. I en bransch med personalbrist har hon lyckats både rekrytera och behålla personal, vilket lett till minskade köer, ökad trygghet hos personalen och frigjort tid för att ge patienter akutvård när de behöver. Utöver sin chefsroll värderar Johanna fortsatt patientarbete för att alltid kunna rycka in där det behövs och för att känna av sina kollegors arbetsmiljö. Med en aldrig sinande energi leder Johanna sin personal och klinik mot ständiga förbättringar.” 

 

Fakta, Årets unga ledande kvinna:

Syftet med Årets unga ledande kvinna är att lyfta fram goda förebilder.

När Årets unga ledande kvinna startades 2015 visade Ledarnas Jämställdhetsbarometer att Jönköpings län var i botten nationellt med 28 procent kvinnor bland länets samtliga chefer.

Statistik från SCB 2020 visar att snittet för länet har ökat till 37 procent (andel chefer som är kvinnor) men fortfarande finns mycket att göra, och skillnaderna mellan länets kommuner är stor. I Gnosjö är andelen chefer som är kvinnor 26 procent, vilket är näst lägst i Sverige. Högst andel kvinnor i chefspositioner har Mullsjö med 50 procent.