6-årskalas på Badhuset Folktandvård

6-årskalas på Badhuset Folktandvård

En flicka, Olivia, har munskydd och lägger lera i en tandmodell gjord av frigolit.
Olivia var en av alla som besökte Badhuset Folktandvård i Huskvarna. Olivia fick, förutom en undersökning av sina tänder, också testa på hur det var att själv vara tandläkare och laga tänder. Foto: Daniel Windre

Kalas med tandkräm i presentpåsarna och en undersökning av tänderna i stället för smågodis och läsk, går det? Absolut. Badhuset Folktandvård bjöd nyligen in till fest för alla sexåringar. ”Det är ett bra sätt att avdramatisera ett besök hos oss”, säger Ellinor Svensson, tandsköterska, som höll i evenemanget.

Ett ganska koncentrerat lugn ligger över väntrummet på Badhuset Folktandvård i Huskvarna. Kanske är lugnet också lite uppblandat med en smula nervositet. Runt väntrummets olika bord sitter flera barn och försöker lösa kluriga korsord med tandvårdstema och målar teckningar.

Uppleva tandvården

Tävlingen är en liten mjukstart på det kalas för sexåringar som Folktandvården ordnar och som ska ge dem en positiv upplevelse att besöka tandläkaren. Förstapris är en elektrisk tandborste.

– Det vill jag verkligen ha, säger Maja och fortsätter koncentrerat att fylla i Bamse-figurerna och klura ut vägen i en labyrint som hon har framför sig. Majas mamma Caroline tycker det är bra att Folktandvården ordnar kalasen för sexåringar.

– En del kanske har hört en del ”skräckhistorier” av äldre syskon eller kompisar i förskolan om hur det är att gå till tandläkaren. Men här får de se och uppleva att det inte är en så stor grej som det ibland kan blåsas upp till, säger hon.

Inledande undersökning

I kulisserna smyger Ellinor Svensson och Maryam Eshaq runt och ordnar med de sista detaljerna. Små presentpåsar med tandvårdsprodukter som ska ges bort ställs fram samtidigt som gröna fina ballonger fastsatta på pinnar pyntar och svämmar över en del av korridoren. Hit kommer barnen efter det att de fått en inledande undersökning av klinikens tandläkare eller tandhygienister.

I korridoren har ett av behandlingsrummen förvandlats till aktivitetsrum och innehåller allt från stora modeller av våra tänder tillsammans med överdimensionerade tandborstar, tänder gjorda i frigolit med hål i som barnen ska försöka laga med lera och blandade instrument som går att klämma och känna på.

"Bra sätt att skola in barnen"

– För oss är det ett väldigt bra sätt att skola in barnen i hur det är att gå till Folktandvården. Samtidigt kan vi också prata lite om hur man sköter sina tänder och hur man ska tänka kring mellanmål och så vidare, säger Ellinor Svensson och visar väggen utanför aktivitetsrummet som är tapetserat med tips och råd för en bra munhälsa. Sockerklockan som visar hur du äter rätt under dagen, smågodis, frukt och glada och ledsna tänder.

– Vi försöker jobba mycket med bilder som ska väcka nyfikenhet hos barnen och få dem att ställa frågor som ”varför är tanden ledsen?”, förklarar Ellinor.

Kalasen sker ungefär två-tre gånger per termin, pågår under ett par timmar. Som max tar kliniken in 70 barn per gång.

"Inte läskigt"

Maryam, som pluggar till tandhygienist vid Jönköping University, lotsar flera av barnen in i rummet och hjälper dem med både munskydd och handskar innan de får prova på hur det är att vara tandvårdspersonal.

Olivia besöker kalaset med sina mamma Evelin. Hon provar både att laga tänder och kikar lite på hur det ser ut när tänder bildas i underkäken.

– Det är inte läskigt att vara här, jag har gjort det tre gånger förut, säger Olivia och trycker ner en rejäl klutt lera i hålet för att fixa tanden. Hur det är att gå till Folktandvården verkar hon ha koll på  kanske är hon också en framtida medarbetare.