Ökad medvetenhet och intresse för lokalt mathantverk

Ökad medvetenhet och intresse för lokalt mathantverk

En grupp människor står samlade runt en disk med mat
De 30-talet mathantverkarna åt förstås lunch med lokalt producerade råvaror. Inför serveringen fick de också en presentation av såväl maten som dess härkomst. Foto: Johan W Avby

Det finns många lokala matproducenter i Jönköpings län, med stort intresse för att utveckla sin verksamhet. För dem arrangerade Eldrimner, Nationellt resurscentrum för mathantverk, tillsammans med Region Jönköpings län och andra regionala aktörer, en mathantverksdag, för att ge mer kunskap om hur det lokala mathantverket kan utvecklas.

På Flättinge gårdscafé, strax norr om Skärstad, står systrarna Louice och Sandra Levinsson och berättar om hur de tillsammans med sin tredje syster Josefin under sex och ett halvt år har byggt upp och utvecklat det populära gårdscaféet.

– Vi har haft cafeét i den här byggnaden i tre år. Vi bakar i våra föräldrars hus och diskar i en annan stuga. Men nu bygger vi till så att allt ska bli samlat. Vi ser verkligen fram emot när det nya bageriet är klart, säger Louise Levinsson när hon beskriver caféets historia och utveckling.

Produktion, försäljning och uthyrning

Lyssnar gör ett 30-tal mathantverkare från hela Jönköpings län, med en stor bredd av livsmedelstillverkning, men också förädling, butiksförsäljning, uthyrningsverksamhet med mera.

Under 2020 har Nationellt resurscentrum för mathantverk, Eldrimner, utsett Kronobergs och Jönköpings län till fokuslän och den första aktiviteten är denna inspirationsdag då mathantverkare bjuds in till en heldag med föredrag, gruppdiskussioner och möjlighet att knyta kontakter.

Arrangerar nybörjarkurser

– Vi vill under detta år skapa så många nybörjarkurser och inspirationsdagar som möjligt. Vi kommer bland annat att ha kurser i länet i bageri och mejeri, säger Bodil Cornell, verksamhetschef för Eldrimner.

Bageri är också mest populärt i de YH-utbildningar som Eldrimner arrangerar, men också mejeri och charkuteri.

– Förädling av fisk har vi fått kämpa med, men det har börjat lossna nu och intresset för att röka, grava, göra inläggningar och producera fiskfärsprodukter ökar, säger Bodil Cornell.

Etablerade företagare och nybörjare

Bland deltagarna fanns de som drivit sina företag några år och de som fungerade på att starta verksamhet utifrån en idé.

– Vi behöver verkligen öka produktionen av mat både i Jönköpings län och i Sverige. Vi är duktiga på att producera i länet, till exempel kött och mjölk, men vi måste bli fler som förädlar. Gärna då med nya idéer med tanke på de utmaningar som vi har, till exempel klimatförändringarna, säger Christina Odén, regional utveckling, Region Jönköpings län, ansvarig för gröna näringar och regionala livsmedelsstrategin.

Att ge inspiration till befintliga och nya företag hänger samman med marknadsföring för att öka efterfrågan.

”Behöver bli mindre sårbara”

– Vi behöver uppmuntra den lokala matproduktionen för att bli mindre sårbara. Når vi det i fredstid så fungerar det även i kristid, säger hon.

Christina Odén ser också ett växande intresse för att bli lokal matproducent.

– Medvetenheten ökar om behovet av lokalt producerad mat och vår import av kött minskar. Vi är duktiga på att använda våra resurser smart. Det handlar också om att konsumenterna gör aktiva val. När det handlar om att öka kunskapen hos konsumenter, butiker och restauranger finns det mycket kvar att göra, säger hon.

De berättade sin historia

Under dagen berättade flera mathantverkare om sin väg till att lyckas. Som Helene Sjölin, som driver Byarums skafferi med sin syster Marie Nilsson och producerar sylt, saft, marmelad, chutney och fruktsirap, och Claes Rostedt som tillsammans med sin fru Therese driver Forssa Kvarnagård och säljer sina produkter via Internet och olika event.

Systrarna Louise, Sandra och Josefin på Flättinge gårdscafé, fick också många frågor om allt ifrån hur de som tre systrar kommer överens, till hur det ser ut med balansen mellan nedlagt arbete och lön och hur de ser på framtiden.

Josefin blev mathantverksrepresentant

Josefin Levinsson utsågs under dagen också till Eldrimners mathantverksrepresentant i Jönköpings län, men uppgift att sprida kunskap om mathantverk genom olika punktinsatser.

– Roligt och spännande. Jag kommer att vara Eldrimners förlängda arm i Jönköpings län och ska bland annat åka ut och föreläsa. Jag har tidigare gått Eldrimners nystartarutbildning, berättar hon.

Lärde om REKO-ring

Deltagarna på mathantverksdagen fick också lära sig mer om REKO-ringar. Romy Ehnert, en av administratörerna av REKO-ring Jönköping, berättade om hur snabbt ringen har vuxit till idag 9 000 medlemmar och hur det går till att sälja sina produkter genom REKO-ringen.

Själv driver hon kurser hemma i Ödestugu:

– Jag arrangerar kurser i att baka med surdeg i en vedeldad stenugn till privatpersoner som är intresserade, för att sprida kunskap om mathantverk. Men jag ska bredda mig framöver till att ha kurser framöver i hur man producerar stek- och grillost. Intresset för mathantverk och lokalproducerat har ökat otroligt, så detta är en jätterolig dag, säger Romy som har en bakgrund som vinodlare i Tyskland.

Lunch med lokala råvaror

Dagens lunch bestod förstås av lokalt producerade matvaror. Morotssoppan med solroskärnor, vitlök och crème fraiche, bröd, färskost, rökt skinka, leverpastej, syltad pumpa och dressing i form av bland annat ”hett mixat ogräs”, kom från några av de medverkande mathantverkarna.

– En god lunch och en väldigt bra dag, för att få koll på vem som gör vad i Jönköpings län, säger Katarina Andersson från Grenna glass och Maria Haggård, Smålandstorpet i Hok som har uthyrning av boende med frukost och lunch.

”Skapar mat med identitet”

– Vi har duktiga producenter i Jönköpings län som skapar mat med en identitet, tycker Christina Odén.

Den 25 mars hålls nästa mathantverksdag, då på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping, dit både producenter och konsumenter bjuds in.

MIKAEL BERGSTRÖM

Fotnot 1: Namnet Eldrimner är hämtat från den nordiska mytologin, och är den gryta där grisen Særimner kokas varje kväll.

Fotnot 2: REKO står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat, helt utan mellanhänder. Konsumenter och producenter på en ort går samman och startar en REKO-ring där råvaror och produkter säljs direkt från producent till konsument. Enkelt och genialt!

Fotnot 3: Region Jönköpings läns livsmedelsstrategi har fem fokusområden: Produktion, innovation, göra affärer, attityder samt ökad självförsörjningsgrad.

Läs mer:

Eldrimner (Extern länk)

Regional livsmedelsstrategi för Jönköpings län 2030 (Extern länk)

REKO-ringar i Sverige (Extern länk)

Facebook: Jönköpings läns livsmedelsstrategi –Nära till bra mat (Extern länk)