Bra Liv startar unik utbildning för sjuksköterskor

Bra Liv startar unik utbildning för sjuksköterskor

Deltagarna på utbildning får lära sig genom att göra själva. Här får de prova på att suturera på bananer.
Deltagarna på utbildning får lära sig genom att göra själva. Här får de prova på att suturera på bananer. Foto: Johan Carlsson
Deltagarna på utbildning får lära sig genom att göra själva. Här får de prova på att suturera på bananer.Deltagare på utbildning för Bra Livs sjuksköterskorSuturering på banan under praktisk sjuksköterskeutbildnig

Idag, onsdag den 14 mars, är de åter samlade för kursdag nummer två. Dagens ämnesområde handlar om ”Status”. Dagens mål är att lära sig om vad som är gott allmäntillstånd, att kunna avgöra vad som är normalt och inte, när det gäller olika undersökningar så som till exempel lyssna på lungor och hjärta.

14 sjuksköterskor från 14 olika vårdcentraler i Bra Liv har efter motivering av sin chef och medicinskt ansvariga läkare fått möjlighet att delta i den första kursomgången. 

Den 7 mars var det uppstart för Praktisk sjuksköterskeutbildning vid Bra Livs lokaler för Nässjö utbildningscentrum. Kursansvarig Ann Vikström (Verksamhetschef Hälsans vårdcentral 1) hälsade det första gänget med sjuksköterskor välkomna till en helt ny och unik utbildning.

Den första kursdagen, av totalt sju, handlade om medicinsk utrustning och sårskador. Otoskop och Tympanometer. Vad är viktigt att tänka på vid undersökning av öron, näsa, hals. Handläggning av näsblödningar och sårskador. Praktisk träning i att suturera sårskador - det var en del av innehållet vid första tillfället.

Det övergripande syftet med utbildningen är att stärka och ge Bra Liv möjlighet att klara av sitt gemensamma uppdrag i primärvården samt skapa förutsättning till utveckling av teamarbete, arbetsfördelning, bemötande och medicinska kompetens.

Medicinskt utbildningsansvarig är allmänspecialist Mats Osbeck, Tranås vårdcentral.

 

TEXT: Johan Carlsson