Historik Höglandssjukhuset Eksjö

Bild på Gula villan, byggnad från 1700-talet, Höglandssjukhuset
Bild på Gula villan, byggnad från 1700-talet, Höglandssjukhuset Foto: Christina Ekbladh

Förmodligen var det Georg Ulfsparre och hans hustru Ebba Charlotta Maria Hägerflychts barnlöshet som ligger till grund för första sjukhuset i Eksjö som började få form 1967.

Ett ”lagom stort” sjukhus i den lilla staden. Det började 1865... 

Paret hade donerat sin fina gård Västanå med park och trädgård från till sjukvårdsanstalt. Något praktiskt sjukhus blev det inte, det var byggt som en mangårdsbyggnad och hade smala trånga trappor, små rum och lågt till tak.

1899 stod det ”nya” sjukhuset klart och fick först då det anrika namnet Ulfsparre-Hägerflychtska länslasarettet klart. Sedan har man byggt till och byggt på i 120 år och fortfarande fram till 2020 finns stora projekt att förbättra för länsborna i Östra länsdelen. Den gamla Gula trävillan stor fortfarande kvar, den har använts som bostäder främst för läkare men där har också varit ambulansens utrymme, gym- och träningslokaler. Idag är det kontor för sjukvårdsadministrationen och konferenslokaler.

På småländska höglandet fanns fem sjukhus, i Eksjö, Nässjö, Tranås och Vetlanda samt i Sävsjö som kallades Sävsjö sjukstuga.

Sammanslagning av sjukhus

Det mest revolutionerande hände i mitten av 1970-talet. En sammanslagning av Eksjö och Nässjö lasarett till Höglandssjukhuset med verksamhet i Eksjö och Nässjö, begreppet Sveriges längsta sjukhuskorridor blev känt. I samband med detta var det primärvården som dominerade i Tranås, Vetlanda och Sävsjö. Begreppet östra sjukvårdsdistriktet med en och samma administration kom till, sedermera Höglandets sjukvårdsområde (fram till 2015 då en organisationsförändring genomfördes i hela Region Jönköping län). I samma veva rekryterades professor Johannes Vang från Lund till sjukhuset. En fullträff och ett sätt att rädda sjukhuset.

Johannes Vang fick med sig många kunniga och ansedda läkare till Eksjö, ortopeder, urologer, kärlkirurger med flera. Sjukhuset blomstrade i ”lilla Lund” med flera disputerade läkare och Eksjö-andan kändes på hela sjukhuset.

Idag är Höglandssjukhuset ett modernt sjukhus med de flesta discipliner, det är nära till Länssjukhuset Ryhov och cirka en timme till regionsjukhuset i Linköping för extra ordinarie specialistvård.  

Litteratur

Vill du fördjupa dig i Höglandssjukhusets historia finns det flera böcker att läsa, bland annat:

  • Uflsparre- Hägerflychtska Länslasarettet i Eksjö 100 år, Josef Furuhammar (1967)
  • Jönköpings läns landsting, Erik Ståhl (1962)
  • Hur Eksjö och Nässjö lasarett blev Höglandssjukhuset, Bengt Larsson (1996)
  • Eksjö 600 år, människorna och staden, Annelie Sylvan (2003)
  • Ett stycke historia, Landstinget i Jönköpings län 1986-2010, Olle Hall (2010)