Inför din prao

Gymnasieelever tränar på docka

Att ge sig ut på praktik kan kännas lite nervöst, men du behöver inte vara orolig. Du får en ordentlig introduktion när du kommer till din praktikplats. Fundera på vad du förväntar dig av din praktik och fråga om allt som du är osäker på.

Att arbeta med sjuka

Tänk på att visa respekt och förståelse för de patienter och anhöriga som du kommer i kontakt med under praktiken. Alla människor har rätt till samma vård och bemötande.

Vi hjälper dig att bearbeta erfarenheterna

När du praktiserar i vården träffar du människor som är sjuka och har det svårt. Det kan väcka många tankar och funderingar. Prata gärna med din handledare eller någon annan i personalen om du känner dig orolig eller ledsen över något du varit med om under praktiken. Om du själv, eller någon i personalen, tycker att du har fått en olämplig praktikplats hjälper vi dig att hitta en ny.

Tystnadsplikt gäller alla

När du praktiserar i sjukvården har du tystnadsplikt. Tystnadsplikten står i lagen och är till för att skydda patienterna. Det innebär att du aldrig får berätta vad patienterna heter och vilka sjukdomar de har för någon annan än personalen på din praktikplats. Tystnadsplikten gäller även när du har slutat din praktik.

Praktiskt om praktiken

Som praktikant får du bara arbeta under dagtid. Din handledare kommer att berätta om dina arbetstider när du kommer till praktikplatsen.

Anmäl om du blir sjuk

Om du blir sjuk eller behöver vara ledig ska du ringa till praktikplatsen och tala om det. Du ska också tala om för din skola om du har någon frånvaro under praktiktiden. Om du är förkyld, magsjuk eller har infekterade sår ska du prata med din handledare innan du går tillbaka till praktikplatsen.

Om du råkar ut för en olycka

När du gör din praktik är du försäkrad genom skolan. Om du råkar ut för en skada på praktikplatsen ska du anmäla det direkt, både till din handledare och till skolan. Försäkringen gäller även när du är på väg till eller från praktikplatsen.

Lunch

Du kan ta med egen mat och värma den i personalrummet på praktikplatsen. Om du praktiserar på ett sjukhus kan du köpa mat i restaurangen.

Rätt klädd och rena händer

När du arbetar i vården måste du hålla dig ren. Många patienter är svårt sjuka och extra känsliga för infektioner. Alla i personalen måste hjälpas åt och vara noggranna med hygienen för att inte sprida smitta. Detta gäller även dig som göra din prao eller praktik.

  • Rena händer. Din handledare talar om för dig hur och när du ska tvätta dina händer. Naglarna ska vara kortklippta och du får inte ha nagellack eller lösnaglar.
  • Inga smycken. Du ska inte ha ringar, klocka eller armband på dig. Har du piercing eller örhängen ska du fråga om det är tillåtet på din praktikplats.
  • Duscha och tvätta håret regelbundet. Långt hår ska vara uppsatt.
  • Använd inte parfym. Starka dofter kan vara obehagliga för den som är sjuk. Dessutom kan de framkalla astma hos vissa patienter. Använd gärna oparfymerad tvål och schampo.

Arbetskläder

Du får låna arbetskläder på din praktikplats. Ta med en kortärmad tröja som du kan ha under arbetskläderna. Ta med egna skor, gärna sandaler eller tofflor. Rena gymnastikskor går också bra.

Enkät om praotiden

Sista praodagen ska du fylla i en kort enkät med frågor om hur du upplevt din praotid.

Elevenkäten som ska fyllas i sista dagen på prao

Intyg

När du avslutat din prao ska du be din handledare skriva ett intyg som visar var och när praon skett, och ett kort omdöme.