Stipendier till fristadsförfattare

Författare hotas och förföljs över hela världen på grund av att de uttrycker åsikter i sitt professionella arbete. Från och med 5 juni 2013 har Region Jönköpings län ett avtal med fristadsnätverket ICORN.

Jönköpings län är en fristad

I februari 2014 tog Jönköpings län emot sin första fristadsförfattare.

Region Jönköpings län stöttar fristadsförfattare

För att skydda författare har man bildat ett nätverk över hela världen där man erbjuder en säker plats, ett boende och ett stipendium under två år för författare.

Jönköpings kommun står för lägenhet och arbetsredskap (dator med internet) och Region Jönköpings län ger ett stipendium till författaren varje månad i två år. Stipendiet ska räcka till mat, kläder och så vidare. Region Jönköpings län kommer också hjälpa författaren med att bygga ett nätverk för att kunna leva och verka i Sverige under de två åren.

Eftersom författarna blivit förföljda i sina hemländer så är kravet på skydd stort och vissa av dem har uppträtt under pseudonym för att skydda sig själv och släktingar i hemlandet. I begreppet författare ingår även journalister, poeter, serietecknare, översättare, pjäsförfattare, bloggare som låtskrivare.

I Sverige finns fristäder i Stockholm, Uppsala, Sigtuna, Växjö, Göteborg och Malmö. Ungefär 40 städer runt om i världen är medlemmar i ICORN och det är ungefär lika många författare. Organisationen har hittills gett ungefär 100 författare en fristad.

Om ICORN – International Cities of Refuge Network

Organisationen är en sammanslutning av städer som erbjuder författare och journalister en fristad. I Sverige har ICORN ett tätt samarbete med Svenska PEN och PEN International.

I Sverige är det Kulturrådet den myndighet som har ansvar för att driva fristadsfrågorna.