JUF-kampen

Bild på logotypen för Jordbrukare Ungdomens Förbund

JUF-kampen är en lagtävling öppen för alla naturbruksskolor i Sverige. Tävlingen består av två delar, ett teoritest som utförs på respektive skola där frågorna baseras på kursen naturbruk, samt finalen som går av stapeln på Tenhults naturbruksgymnasium den 5 maj och som består av både teoretiska och praktiska moment där eleverna får visa upp sina kunskaper och samarbetsförmåga. I år är första gången som tävlingen genomförs. Till finalen har Tenhults naturbruksgymnasium kvalat in med två lag och Lillerudsgymnasiet med ett lag.

Finalen i JUF-kampen 2018

Finalen består av fem moment. I de första fyra momenten gäller det för lagen att ligga bra till, placeringarna där påverkar nämligen hur de kommer att starta i sista finalgrenen. Det lag med bäst resultat kommer att få starta först och de andra lagen startar sedan i turordning beroende på hur många poäng/straffsekunder de fått.

Tävlingsschema

Kl 10.30

 • TEORI – första momentet startar tävlingstältet.
  Här ska eleverna namnge 4 livsmedelsgrödor samt namnge och beskriva användningsområde för äldre ”redskap” kopplade till lantbruk.

Kort uppehåll under kosläppet...

Kl 11.30

 • STÄNGSLING – andra momentet sker ute i tävlingsfållan.
  Laget ska tillsammans slå ner 4 staketstolp, skruva isolatorer och dra tråd för att bilda en liten hage. Momentet sker på tid-snabbast vinner.
 • EL – tredje momentet är inne i tävlingstältet.
  Två elever från varje lag ska tillsammans koppla ihop stickkontakt och lampkontakt. Första laget som får sin lampa att lysa vinner.
 • HAMMAREN & SÅGEN – fjärde momentet  sker ute i tävlingsfållan.
  Två elever från varje lag tävlar tillsammans. Först ska den tjocka stocken sågas av med fogsvans och sedan ska 10 spikar spikas i stocken. Snabbaste lag vinner.
 • SKOTTKÄRRAN – femte och sista finalmomentet.
  Nu räknas poängen samman från de övriga momenten och omvandlas till sekunder. Det lag med minst antal poäng startar först och de andra lagen startar i tur och ordning efter hur många extrapoäng/sekunder de har med sig. Finalen går ut på att eleverna tillsammans ska skruva ihop en skottkärra, lasta föremål på skottkärran och köra en bana utan att föremålen ska ramla av. Först över mållinjen är vinnaren i JUF-kampen 2018!

 När alla lag är i mål så kommer vi ha PRISTUTDELNING!

Fakta

Vad är JUF

JUF är en partipolitiskt och religiöst obunden förening som har till syfte:

– att utveckla ungdomsaktiviteter kring natur, miljö och jordbruk, samt i övrigt stimulera en allmän kulturell verksamhet,

– att främja studier och annan verksamhet av betydelse för landsbygden och landsbygdsnäringarna,

– att verka för ökad medmänsklig förståelse och skapa kontakt med motsvarande organisationer i andra länder, samt

– att utveckla självförtroende, kunnighet och ledarförmåga bland medlemmarna genom att samla dem i studier och annan föreningsmässig verksamhet.

JUF är en organisation med anor. Förbundet bildades vid lantbruksveckan 1918.

Mer information om JUF hittar du på deras webbplats: juf.se(Extern länk)