Egen hund

Huvud på schäfervalp
Foto: Sofia Sörman

Som elev på Tenhults naturbruksgymnasium har du möjlighet att ta med egen hund till skolan, förutsatt att du har plats i hundstallet. När det är hundkurs på schemat och vi ska arbeta praktiskt med hund får även du som inte har plats i hundstallet, ta med egen hund.

Hundstallet

På djurvården finns ett hundstall med 7 inredda boxar av olika storlek samt rastgårdar i anslutning till 5 av dem. Hundarna sätts samman i genomtänkta och fungerande grupper, alltid minst två ihop. Som hundägare ansvarar du för att hundarna rastas och stimuleras under dagen. Du ansvarar också för att hålla rent och snyggt i box och rastgård samt regelbundet även i de gemensamma utrymmena. Idéer och önskemål kring inredning och berikning av hundarnas miljö uppmuntras och tillmötesgås så mycket som möjligt. Vidare finns lokaler och utrustning för att kunna bada din hund och pyssla om den på olika sätt.

Träningsmöjligheter

På anläggningen finns en inhägnad träningsplan med agilityhinder och annan utrustning för hundträning. Här håller vi till vid undervisning men du är även välkommen att använda både plan och material på fritiden. Tenhults läge gör att det finns närhet till promenader i sköna omgivningar. Mötet mellan landsbygd och samhälle gör också att det finns många varierande miljöer att träna din hund i.

Kostnaden för plats i hundstallet: 250 kr per månad.

Hur platserna fördelas

Djurvårdselever har företräde till platsen. Kösystem gäller med viss anpassning till hundindividen.

Hunden ska vara frisk och fungera normalt med andra hundar. Den får en månads prövotid för att hinna anpassa sig till de nya miljöerna. Detta innebär att hunden ska kunna vara lugn, att den inte får skälla kontinuerligt eller visa hög grad av rädsla eller aggression.

Elever som bor på skolans internat har dagtid hunden i hundstallet och kvällstid på internatet.