Slutspurt för vaccination mot influensa

Influensan fortsätter att sprida sig över landet, men om du skyndar dig hinner du ändå få ett bra skydd mot säsongens influensa. Det är särskilt viktigt att du som över 65 år eller ingår i någon annan riskgrupp vaccinerar dig.

Enligt Folkhälsomyndigheten kommer fallen troligen att öka under i januari, när många återvänder till arbetet och skolan. De allra flesta som hittills provtagits har influensa A, endast några har influensa B.

– Jag vill verkligen rekommendera dig som tillhör en riskgrupp och missat att vaccinera dig att göra det så snart som möjligt, säger t f smittskyddsläkare Malin Bengnér. Det tar visserligen två veckor innan vaccinet verkar, men det är inte för sent.  Ring din vårdcentral och fråga när du kan komma.

Många har vaccinerat sig

Vaccinationskampanjen har pågått sedan slutet av oktober och många har redan vaccinerat sig. I år har fler vaccindoser beställts jämfört med förra säsongen och vårdcentralerna rapporterar om stort intresse för influensavaccinet. Exakt hur många doser som getts hittills är inte klart eftersom rapporteringen släpar efter något.

– Förra säsongen var länets äldre invånare bäst i Sverige på att vaccinera sig och det är vi väldigt glada över, säger Malin Bengnér.  Ju fler som får vaccinet, ju färre blir sjuka i influensa – men om man ändå smittas blir symptomen oftast lindrigare. Gamla, sköra personer kan drabbas mycket hårt av influensa och ofta ännu svårare av följdsjukdomarna, till exempel lunginflammation.

Undvik smitta

Finns det något annat sätt att skydda sig mot smitta?

– Det viktigaste för att minska smittspridningen är att den som är sjuk håller sig hemma från förskola, skola eller arbete tills febern varit borta minst ett dygn. Ibland ger influensa lite lindrigare symtom, så även om du bara känner dig förkyld och hängig är det bra att stanna hemma om du har möjlighet. För att skydda dig mot att bli smittad bör du tvätta händerna med tvål och vatten lite extra ofta så här i influensatider, framför allt i samband med toalettbesök, innan du äter och efter att du snutit dig.