Nu startar Pollenkollen 2017!

Kvinna mäter pollenhalten på sjukhusets tak.
Marita Skarstedt, biomedicinsk analytiker på mikrobiologilaboratoriet, Länssjukhuset Ryhov, tömmer pollenfällan på Ryhovs tak. Foto: Johan W Avby Foto: Johan W Avby

När biomedicinska analytikern Marita Skarstedt kliver upp på taket till Länssjukhuset Ryhov i Jönköping är det ett säkert vårtecken: Det är dags att mäta pollenhalten!

För många pollenallergiker är våren och sommaren en jobbig tid, men Pollenkollen hjälper dig att hålla koll på pollenhalterna.

Fredag 3 mars 2017 samlar Marita Skarstedt, som är biomedicinsk analytiker på Länssjukhuset Ryhov, in vårens första pollen i pollenfällan på sjukhusets tak. Pollenhalterna mäts sedan två till tre gånger i veckan till och med augusti.

– Det kalla vädret har hittills hållit ner pollenhalterna, berättar Marita Skarstedt. Vi har nu måttliga halter alpollen och låga halter hasselpollen. Men den närmaste tiden väntas halterna stiga.

Pollenkollen i app

På webbplatsen Pollenkollen publicerar laboratoriemedicin i Jönköpings län pollenrapporter och där finns även länkar till pollenrapporter från Nässjö, övriga Sverige, Danmark, Norge och resten av Europa. Och till råd och tips på 1177 Vårdguiden, förstås.

– Nu har vi dessutom en app som heter ”Pollen” och kan laddas ner i din smartphone eller surfplatta.

Vill du veta hur det går till att fånga pollen?

Kolla Pollenkollen – där berättar Marita Skarstedt i en film från 2015 om hur hon byter trummorna med tejpen där pollen fastnar för att sedan analyseras i laboratoriet.

Pollenkollen