Om Jönköpings län

Konstutställning på Vandalorum
Foto: Johan W Avby

Välkommen till Jönköpings län. Här befinner du dig mitt i Skandinavien. Länet är en naturlig samlingsplats och utgångspunkt mellan storstadsområdena i Stockholm, Göteborg och Öresundsregionen.

Jönköpings län, som ligger mitt i södra Skandinavien, är med sina 342 000 invånare den sjätte största regionen i Sverige. De 13 kommunerna arbetar tillsammans för att skapa bra jordmån för både privatpersoner och företagare att växa i.

Unikt läge mitt i Skandinavien

Illustrerad karta över Jönköpings läns placering i Sverige och i världenI Jönköpings län skapar vägar, järnvägar och flygplats ett utmärkt läge för logistiska lösningar för hela världen. En perfekt utgångs- och samlingspunkt för människor och gods. Inom en radie på 35 mil når du 80 procent av Sveriges befolkning. Och bara några timmar bort även Norge, Danmark och Finlands marknader.

Gnosjöanda i hela regionen

Motorn i samhällsutvecklingen hittar vi i ett starkt privat näringsliv. Småföretagandet har långa traditioner och näringslivet präglas av samarbete, uppfinningsrikedom, uthållighet och inte sällan stort mod. Den berömda Gnosjöandan hittar du här. Den är inte specifik bara för en kommun, utan gäller i allra högsta grad för hela länet.

I Jönköpings län är det lätt att hitta balans i vardagen. Det är nära mellan arbetslivet och resten av livet. Välkommen – av vilken anledning som helst!

Korta fakta om Jönköpings län

Län sedan år: 1687 
Antal invånare: ca 342 000
Yta: 10 475 km2
Antal kommuner: 13
Vattenyta: 14 procent av den totala ytan
Antal sjöar: 2 300
Högsta punkt: Tomtabacken, Nässjö kommun; 377 meter över havet.
Allmänna vägar: 4 600 km
Järnväg: 900 km
Övrigt: Inom 350 km radie bor cirka 80 procent av Sveriges befolkning.
Residensstad: Jönköping