Variation och vidvinkel för AT-läkaren Josip Marusic

Josip Marusic, AT-läkare
Josip Marusic, AT-läkare. Foto: Helena Dovier

Josip Marusic, AT-läkare på Värnamo sjukhus, uppskattar att han får ansikten på många och att han får lära sig hur olika kliniker fungerar. "När jag är färdig med min AT här har jag fått lära känna en stor del av medarbetarna på sjukhuset. Det är också en vinst att få perspektiv på hur vården är uppbyggd."

Vad ledde fram till att du har det jobb som du har i dag?
– När jag läste biomedicin lärde jag mig hur människokroppen fungerar på en molekylär nivå, men jag saknade kontakten med patienter och andra medarbetare.

Som forskare är man ganska isolerad och det var det som fick mig att sedan läsa till läkare. Jag är väldigt glad för det. Jag vill kunna hjälpa dem som är i utsatta eller svåra situationer, och jag känner glädje när jag åker till jobbet. Det är viktigt för mig.

Hur är det att jobba på flera olika kliniker på sjukhuset?
– Man kan nog få intrycket att AT-tjänstgöringen är stressig och att det kan vara svårt att komma in i arbetet på nya kliniker eftersom vi har förhållandevis kort tid på oss, men jag tycker att det fungerar jättebra. Människorna här är trevliga och vana vid AT-läkare. Det gör att man snabbt kommer in i arbetet och arbetsplatsen.

Ur ett lärperspektiv är det väldigt berikande att få se hur arbetet är upplagt på olika kliniker. Den kunskapen har man stor nytta av om man senare har kontakt med kliniken eller om man börjar arbeta där mer permanent. 

Vilken är den största vinsten för din egen, personliga del med att arbeta på flera olika kliniker?
– Det är att lära känna och få ansikten på dem som man annars bara kontaktar telefonledes eller administrativt. När jag är färdig med min AT här har jag fått lära känna en stor del av medarbetarna på sjukhuset.

Det är också en vinst att få perspektiv på hur vården är uppbyggd. Den som är på en och samma enhet snöar lätt in på den. När man flänger runt som jag får man mer förståelse för hur andra arbetar.

Vad tycker du är bra på Värnamo sjukhus?
– Jag visste tidigt att jag inte ville vara på ett universitetssjukhus. Här i Värnamo har jag större chans att utvecklas och lära mig saker. Jag får ha egen mottagning, jag får assistera och jag behöver inte stå i bakgrunden.

Storleken på sjukhuset är lagom; det är tillräckligt stort för att kunna göra och delta i det som krävs för att uppfylla en AT-tjänstgöring, och för att jag ska vara nöjd själv med det jag har lärt mig. Samtidigt är sjukhuset inte så stort att man bara blir en i mängden och inte har riktigt grepp. Här känner man sig mer som en medarbetare. 

Dessutom är Värnamo sjukhus känt ute på AT-mässorna för att vara duktigt på att rekrytera och ta hand om AT-läkarna. För mig blev det också lättare att välja Värnamo eftersom jag har min familj här.

Hittills har AT-tjänstgöringen svarat upp mot mina förväntningar och jag trivs otroligt bra. Jag hoppas kunna vara kvar här i framtiden också.